Город

Помідори на зиму: 3 відмінних рецепта заготівлі зелених і червоних томатів

Що нам знадобиться:

  • Помідори – 1 кг
  • Столовий оцет – 150 мл,
  • Волоські горіхи або кешью – 100 гр
  • Часник – 10 зубчиків
  • Коріандр насіння – 1 ч. л,
  • Перчик чилі (будь-який гострий) – 1 шт. маленький,
  • За смаком можна додати кілька листочків або по 0,5 ч. сушеної зелені: м’ята, базилік, естрагон.

Спосіб приготування:

  1. Заливаємо зелені помідори окропом і залишаємо на 15-20 хвилин.
  2. Стерилізуємо банки зручним для вас способом. Перевертаємо догори дном , щоб стекла зайва волога. Рекомендую стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, посилання на інструкцію в кінці статті.
  3. Кип’ятимо кришки 3-5 хвилин.
  4. Розрізаємо плоди на кілька великих часточок або кружечків.
  5. Чистимо часник пропускаємо через прес.
  6. Дрібно рубаємо гострий перчик.
  7. Змішуємо волоські горіхи, підготовлені часник, перець і розтираємо товкачиком. Зручно використовувати ступку і товкач.
  8. Віджимаємо з розтертої маси розсіл і додаємо в неї столовий оцет, насіння коріандру та сушену або свіжу зелень за бажанням. Перемішуємо до однорідної маси. Розсіл відставляємо убік – він нам ще знадобиться.
  9. Викладаємо, пошарово з горіховою пастою, часточки помідорів в стерилізовані банки.
  10. Заливаємо зверху залишився розсіл, закриваємо кришками.
  11. Ставимо готову закуску в холодильник, через 3-4 дні можна подавати до столу.

2. Овочеве асорті з зеленими томатами

Що нам знадобиться:

  • Помідори – 3 кг,
  • Солодкий перець -3 кг,
  • Капуста (білокачанна, кольорова) – 3 кг,
  • Морква – 3 кг,
  • Зелень петрушки, кропу-2 пучки,
  • Сіль – 900 р,
  • Вода – 15 л

Граммовку інгредієнтів зручно зменшити або збільшити.

Спосіб приготування:

  1. Розводимо сіль у воді для розсолу.
  2. Чистимо моркву, ріжемо кільцями. Молоду дрібну морква можна використовувати цілком.
  3. Капусту ріжемо великими шматками, цвітну – розбираємо на качанчики.
  4. Солодкий перець можна використовувати цілком, наколюємо виделкою в декількох місцях. Можна порізати на 4 частини, видаляємо насіння.
  5. Ділимо зелень на 2 частини: першої викладаємо дно широкої ємності.
  6. Викладаємо шарами овочі, зверху закриваємо залишилася зеленню.
  7. Заливаємо розсолом, залишаємо при кімнатній температурі на 3 дні.
  8. Ставимо в прохолодне місце всю ємність. Можна асорті розкласти по банках, заливаючи розсолом.
  9. Подаємо до столу через 15-20 днів.

3. Мариновані зелені томати з ріпчастою цибулею

Що нам знадобиться:

  • Зелені помідори – 1 кг,
  • ріпчаста білий або червоний цибуля – 100 гр.

Маринад:

  • Вода – 1 л,
  • Столовий оцет (9%) – 100 мл
  • Сіль – 3 ст. л. ,
  • Цукор – 4 ст. л. ,
  • Запашний чорний перець – 10 горошин,
  • Лавр – 2 листочка,
  • За смаком маленький чилі

Спосіб приготування:

Готуємо маринад: змішуємо всі інгредієнти до повного розчинення цукру і солі в прохолодній фільтрованої або джерельній воді. Кип’ятити воду не потрібно.

  1. Ретельно моєму зелені томати.
  2. Чистимо цибулю, промиваємо, нарізаємо півкільцями.
  3. Ріжемо зелені томати невеликими часточками або кружечками завтовшки 5 мм
  4. Викладаємо нарізані овочі в емальований або пластикову ємність.
  5. Заливаємо підготовленим маринадом і ставимо в прохолодне темне місце на 6 годин.
  6. Стерилізуємо банки зручним для вас способом. Рекомендую стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, посилання на інструкцію в кінці статті.
  7. Кип’ятимо кришки 3-5 хвилин.
  8. Виймаємо овочі з маринаду і щільно викладаємо в підготовлені банки.
  9. Доводимо до кипіння маринад і заливаємо помідорно-цибульну суміш до верху банок.
  10. 10. Закочує банки або закриваємо гвинтовими кришками.

Якщо заготовки зберігайте при кімнатній температурі можна підстрахуватися і простерилізувати готову заготовку:

Ставимо наповнені банки в каструлю з киплячою водою і стерилізуємо 10-15 хвилин. Вода повинна доходити до плічок банки, на дно каструлі покладете ганчірочку, щоб банки не полопалися. Зручно стерилізувати мариновані помідори в духовці при 100 градусах 15 хвилин або мікрохвильовій печі при максимальній потужності 5 хвилин.