Помідори на зиму: 3 відмінних рецепта заготівлі зелених і червоних томатів
Що нам знадобиться:
- Помідори – 1 кг
- Столовий оцет – 150 мл,
- Волоські горіхи або кешью – 100 гр
- Часник – 10 зубчиків
- Коріандр насіння – 1 ч. л,
- Перчик чилі (будь-який гострий) – 1 шт. маленький,
- За смаком можна додати кілька листочків або по 0,5 ч. сушеної зелені: м’ята, базилік, естрагон.
Спосіб приготування:
- Заливаємо зелені помідори окропом і залишаємо на 15-20 хвилин.
- Стерилізуємо банки зручним для вас способом. Перевертаємо догори дном , щоб стекла зайва волога. Рекомендую стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, посилання на інструкцію в кінці статті.
- Кип’ятимо кришки 3-5 хвилин.
- Розрізаємо плоди на кілька великих часточок або кружечків.
- Чистимо часник пропускаємо через прес.
- Дрібно рубаємо гострий перчик.
- Змішуємо волоські горіхи, підготовлені часник, перець і розтираємо товкачиком. Зручно використовувати ступку і товкач.
- Віджимаємо з розтертої маси розсіл і додаємо в неї столовий оцет, насіння коріандру та сушену або свіжу зелень за бажанням. Перемішуємо до однорідної маси. Розсіл відставляємо убік – він нам ще знадобиться.
- Викладаємо, пошарово з горіховою пастою, часточки помідорів в стерилізовані банки.
- Заливаємо зверху залишився розсіл, закриваємо кришками.
- Ставимо готову закуску в холодильник, через 3-4 дні можна подавати до столу.
2. Овочеве асорті з зеленими томатами
Що нам знадобиться:
- Помідори – 3 кг,
- Солодкий перець -3 кг,
- Капуста (білокачанна, кольорова) – 3 кг,
- Морква – 3 кг,
- Зелень петрушки, кропу-2 пучки,
- Сіль – 900 р,
- Вода – 15 л
Граммовку інгредієнтів зручно зменшити або збільшити.
Спосіб приготування:
- Розводимо сіль у воді для розсолу.
- Чистимо моркву, ріжемо кільцями. Молоду дрібну морква можна використовувати цілком.
- Капусту ріжемо великими шматками, цвітну – розбираємо на качанчики.
- Солодкий перець можна використовувати цілком, наколюємо виделкою в декількох місцях. Можна порізати на 4 частини, видаляємо насіння.
- Ділимо зелень на 2 частини: першої викладаємо дно широкої ємності.
- Викладаємо шарами овочі, зверху закриваємо залишилася зеленню.
- Заливаємо розсолом, залишаємо при кімнатній температурі на 3 дні.
- Ставимо в прохолодне місце всю ємність. Можна асорті розкласти по банках, заливаючи розсолом.
- Подаємо до столу через 15-20 днів.
3. Мариновані зелені томати з ріпчастою цибулею
Що нам знадобиться:
- Зелені помідори – 1 кг,
- ріпчаста білий або червоний цибуля – 100 гр.
Маринад:
- Вода – 1 л,
- Столовий оцет (9%) – 100 мл
- Сіль – 3 ст. л. ,
- Цукор – 4 ст. л. ,
- Запашний чорний перець – 10 горошин,
- Лавр – 2 листочка,
- За смаком маленький чилі
Спосіб приготування:
Готуємо маринад: змішуємо всі інгредієнти до повного розчинення цукру і солі в прохолодній фільтрованої або джерельній воді. Кип’ятити воду не потрібно.
- Ретельно моєму зелені томати.
- Чистимо цибулю, промиваємо, нарізаємо півкільцями.
- Ріжемо зелені томати невеликими часточками або кружечками завтовшки 5 мм
- Викладаємо нарізані овочі в емальований або пластикову ємність.
- Заливаємо підготовленим маринадом і ставимо в прохолодне темне місце на 6 годин.
- Стерилізуємо банки зручним для вас способом. Рекомендую стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, посилання на інструкцію в кінці статті.
- Кип’ятимо кришки 3-5 хвилин.
- Виймаємо овочі з маринаду і щільно викладаємо в підготовлені банки.
- Доводимо до кипіння маринад і заливаємо помідорно-цибульну суміш до верху банок.
- 10. Закочує банки або закриваємо гвинтовими кришками.
Якщо заготовки зберігайте при кімнатній температурі можна підстрахуватися і простерилізувати готову заготовку:
Ставимо наповнені банки в каструлю з киплячою водою і стерилізуємо 10-15 хвилин. Вода повинна доходити до плічок банки, на дно каструлі покладете ганчірочку, щоб банки не полопалися. Зручно стерилізувати мариновані помідори в духовці при 100 градусах 15 хвилин або мікрохвильовій печі при максимальній потужності 5 хвилин.